dinsdag 28 december 2010

Kerstkoekjes bakken... (deel II)


Ik bakte de kerstkoekjes met de kinderen en een buurmeisje... 
En, ze zijn zeer lekker!
Het recept zie je HIER.

 Alles afwegen...


 Eieren kloppen en oeps, 
eentje op de tafel in plaats van in de pot.




 De boter in kleine blokjes snijden 
en kneden met de vingers!



 en dan de vormpjes uitduwen in het uitgerolde deeg!


 Bakken en versieren met de glittertubes!!!!



maandag 27 december 2010

Kerstkoekjes bakken... (deel I)

Morgen ga ik weer eens aan de slag, niet de laatste keer van het jaar.
 Het zijn een soort zandkoekjes. 
Het recept kreeg ik van mijn stagiaire, vorige week.

Voor 25 koekjes ga je zo te werk:
  1. Je doet 250gr gewone bloem in een grote kom, maakt er een kuiltje in en strooi in dat kuiltje 100gr witte suiker, 1 pakje vanillesuiker en 1 ei. 125gr koude boter snij je in blokjes en strooi je bij de bloem. Dan kneed je snel met je vingertoppen, net of je brood verkruimelt.
  2. Na een tijdje, als de boter onder de bloem ‘verkruimeld’ is, maak je van het deeg een dikke bal.
  3.  Die bal rol je op een met bloem bestoven tafel uit tot 1 lap van 1cm dikte.
  4. En nu steek je met allerlei koekenvormpjes figuren uit het deeg.
  5. Leg die uitgesneden vormen op boterpapier, op een bakplaat in de oven, die je tot 200°C voorverwarmd, na zo’n 10 à 15 minuten zijn die klaar.

Ik zal ze de kinderen nog laten versieren met van die glittersuiker... En voor vormpjes gebruik ik de kerstfiguren.